Yhteystiedot

Ajankohtaista

7.6.2018Vuoden 2018 yleiskokouksen pöytäkirja luettavissaLue lisää »28.3.2018Piispa Luoman pääsiäistervehdysLue lisää »1.3.2018Tiedotuslehtinen 77 Maaliskuu 2018Lue lisää »26.1.2018Kutsu vuosikokoukseen 2018Lue lisää »

Satunnainen kuva

diapositive8

Pikakysely

Kuinka usein käyt näillä sivuilla?

Seurakunnan jäsenyys Sveitsissä

Jäsenyys Sveitsin ev.lut. seurakunnissa

Suomalaiset evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet voivat aina halutessaan kuulua luterilaiseen seurakuntaan, joita Sveitsissä on kuusi; Basel, Bern, Geneve (sekä saksan- että englanninkieliset), Vaduz ja Zürich. Suomalaiselle kirkolliselle työlle olisi eduksi mahdollisimman monen suomalaisen kuuluminen näihin seurakuntiin.

Käytännössä asian hoitaminen vaatiii hiukan vaivannäköä. Seuraavassa kuvataan tämän hetkinen tilanne ja annetaan toimintaohjeita.

  • Suomalaisista tulee muuttoilmoitusta (Anmeldung) tehtäessä evankelis-reformoidun seurakunnan jäseniä, jos he vastaavat uskontokuntaa (Konfession/Religion) kysyttäessä 'evankelinen'. Useimmiten lopputulos on sama silloinkin, kun sanoo olevansa evankelis-luterilainen tai luterilainen.
  • Halutessaan kuulua luterilaiseen seurakuntaan tulee henkilön käydä oman reformoidun seurakuntansa toimistossa. Siellä ilmoitetaan, että halutaan siirtyä luterilaisen seurakunnan jäseneksi. Silloin on luonnollista erota ko. reformoidusta seurakunnasta (paitsi Bernin kantonissa, jossa on voimassa kaksoisjäsenyys). 
  • Seuraava askel on yhteydenotto lähimpään luterilaiseen seurakuntaan (Basel, Bern, Geneve, Zürich, Vaduz/Liechtenstein, yhteystiedot: 'Mitgliedskirchen'/ BELK) ja ilmoittautua jäseneksi. Seurakunnan jäsenet saavat myös säännöllisesti seurakunnan tiedotuslehtisen (Baselin, Bernin ja Zürichin lehdissä on myös suomenkieliset sivut).

Kirkollisvero ja jäsenmaksu

Sveitsin suurten kirkkojen osalta on käytössä palkan yhteydessä pidätettävä kirkollisvero. Luterilaisten seurakuntien jäsenet maksavat kirkollisveron suuruisen jäsenmaksun. Sveitsin luterilaisen yhteisön (seurakunnat ja yhteistyö) toiminta on näiden jäsenmaksujen varassa.

Suomalainen kirkko Sveitsissä (SKS) toiminnassa ei ole  jäsenyyttä eikä siten jäsenmaksuvelvoitetta. Toivomme kuitenkin vapaaehtoista kannatusta työllemme. Katso lisää linkistä Talous.

Yhteistyö Sveitsin eri kirkkojen kanssa

Suomalainen kirkollinen työ toimii keskeisesti yhteistyössä Sveitsin luterilaisten seurakuntien kanssa. Lisäksi eri puolilla Sveitsiä ollaan hyvässä yhteistyössä reformoitujen ja katolisten seurakuntien kanssa. Niillä paikkakunnilla, missä ei ole luterilaista kirkkoa, pidetään esim. jumalanpalvelukset ja toimitukset  reformoidussa, katolisessa tai christ-katolisessa kirkossa.